Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon


Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetimiz bireyin fonksiyonel (işlevsel) olarak bağımsızlığını artırmayı ve bireylerin özgüvenini geliştirmeyi amaçlayan tanı ve tedavi yöntemleri ve uygulamalar içermektedir.
Merkezimizde rehabilitasyona ihtiyacı olan çocuklar için oluşturulan rehabilitasyon programı bireyin mevcut durumuna göre kişiye özgü şekillendirilir.
Bu program içerisinde klasik fizik tedavi yaklaşımları, rehabilitasyon egzersizleri, yardımcı cihaz kullanımı eğitimi, elektroterapi, kinezyolojik bantlama, duyu bütünleme gibi geniş kapsamlı tedavi yöntemleri kullanılır.
Kurumumuzda öncelikli hedefimiz çocuğun mevcut motor fonksiyonel kapasitesinin korunması ve geliştirilmesi, günlük yaşamında kendisine yardımcı olabilecek fonksiyonların (öz bakım, hareketlilik, iletişim, biliş ve sosyalleşme) kazandırılması ve size ihtiyaç duyduğunuz tedaviyi ve rehabilitasyonu aile ortamı sıcaklığında sağlamaktır.
Öncelikle rehabilitasyon sürecinden daha etkili sonuçlar alabilmek için rehabilitasyona erken başlanılması gerekir. Anne babaların çocuklarının gelişimlerini yakından takip etmesi erken müdahele imkanı kazandırabilir.

Çocukların gelişim sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı belirtiler:
1 aylık bebekte dikkat edilmesi gerekenler:
· Her türlü meme emme problemleri
· Çevreden gelen uyarılara hiç tepki vermemesi
· Sürekli ve kesintisiz ağlama nöbetleri
· Çok sık ve şiddetli kusma
· Havale geçirmesi
2 aylık bebekte dikkat edilmesi gerekenler:
· Her türlü meme emme problemleri
· Çevreden gelen uyarılara hiç tepki vermemesi
· Sürekli ve kesintisiz ağlama nöbetleri
· Çok sık ve şiddetli kusma
· Havale geçirmesi
· Refleks kaybı yaşaması
· Kaslarda gevşeklik ya da aşırı sertlik olması
3 aylık bebekte dikkat edilmesi gerekenler:
· Gözlerde kayma ve seyirme
· Sırt üstü yatırıldığında kasılma ve rahatsızlık
· Gülmeye başlamaması
· Anneyi tanımaması
· Konuşanın yüzüne bakmaması
4 aylık bebekte dikkat edilmesi gerekenler:
· Başını hala kontrol edememesi
· Gözün belli bir noktaya odaklanamaması
· Ellerin serbest bırakılmayıp sürekli yumruk yapılması
· Bazı reflekslerin 4 aylıkken kaybolması gerekir. Bu reflekslerin kaybolmaması,
8 aylık bebekte dikkat edilmesi gerekenler:
· Kendi başına dönemiyor ve hareket edemiyorsa
· El koordinasyon becerisi gelişmediyse
· Tekme atma hareketini iki bacakla birden yapmaya kalkışması
· Otururken vücudun bacakların üzerine yığılması
10 aylık bebekte dikkat edilmesi gerekenler:
· Bebek hala emekleyememesi
· Ayağa kalkamaması
· İsmine tepki vermemesi
· Salyasını kontrol etme gibi koordinasyonları yapamaması
1 yaşındaki bebekte dikkat edilmesi gerekenler:
· Tutunarak bile yürümeye başlamaması
· Parmak ucuna basarak yürüyememesi

Rehabilitasyon ile Tedavi Edilebilen Hastalıklardan Bazıları

Serebral palsi
Doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrası erken dönemdeki, beyin hasarı sonucu ortaya çıkan, ilerleyici olmayan ancak yaşla birlikte değişebilen, hareketi kısıtlayıcı, kalıcı motor fonksiyon kaybı, postür ve hareket bozukluğu olarak tanımlanan bir hastalıktır. Kurumumuzda SP’lere yönelik geniş tedavi programları kullanılmaktadır.

Spina Bifida
Omurilik kanalının bir kısmının kapanmaması sonucu görülen nöral tüp defektidir. Lezyon seviyesi hastalığın klinik tablosunu şekillendiriyor. Bu hastalık grubunda ortezleme çok önemli yer tutmaktadır. Bu konuda fizyoterapistlerimiz yeterli donanıma sahip olup gerekli desteği vermektedir.

Down sendromu
Genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. Bireylerde genel olarak kas hipotonusu görülür. Bu durum bazen kas iskelet sisteminde problemlere neden olmaktadır. Bu problemlerin görülmemesi veya artmaması için uygun fizyoterapi programları çizilmelidir.

Brakial Pleksus Paralizi
Omurilikten çıkan sinir köklerinin üç büyük dal halinde seyrederek omuz ve kolun hem deri bölgesini hem de kaslarını inerve eden sinir grubudur. Bu sinirler kürek kemiği, omuz ve kol kaslarının hareketini ve duyusunu sağlar. Zedelenmesi durumunda kürek kemiği, omuz, dirsek, el bileği, el ve parmak kasları etkilenebilir. Kurumumuzda ince motor el becerilerine geliştirebileceğimiz yeterli materyal bulunmakla beraber tedavi programında egzersiz, bantlama ve elektroterapi gibi yöntemlerden faydalanılır.

Kas Distrofisi
Genetik bir kas zayıflığı hastalığı olup şiddeti giderek artan hastalıktır. Duchenne Muskular Distrofi, kas zayıflığı hastalıklarının en sık görülenidir. Yaklaşık her 3,000 erkek çocuktan birini etkilemektedir. Fizyoterapistlerimiz uzun soluklu koruyucu ve geliştirici bir rehabilitasyon programı oluşturmaktadır. Ailelerin de desteklemesi gerektiği bir süreçtir.

Skolyoz
Sağlıklı bir kişiye arkadan bakıldığında omurgamızı oluşturan kemikler olan omurlar birbirleri üzerinde düz bir şekilde sıralanır. Arkadan bakıldığında omurganın yana doğru olan eğriliğine “skolyoz” adı verilir. Fizyoterapist eşliğinde egzersiz programının oluşturulması uygulanması çok önemlidir.

Doğumsal tortikolis
Boynun her iki tarafında bulunan sternokleidomastoid adlı kasın (SKM) boynun bir tarafında kısalması sonucu başın bir tarafa eğilmesi ile kendini gösteren bir hastalıktır. Erken dönemde egzersiz tedavisine başlanmalıdır.

Spinal muskuler atrofi (SMA)
Hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı, genetik bir grup nöro-müsküler hastalıktır. Bu hastalığın tüm tiplerinde omurilikteki ön boynuz denilen bir bölgedeki hareket siniri hücreleri etkilenir. Zamanla kötüleşen bir hastalıktır. Koruyucu bir rehabilitasyon programı gerekmektedir.

Motor Gelişim Geriliği
Özel Sendromlar ve Rahatsızlıklar (Rett - Epilepsi)
Konjenital (Doğuştan) Anomaliler
Ortopedik Bozukluklar
Yutma Sorunları