Gelişim Geriliği

Gelişim Geriliği

Gelişim Geriliği

Gelişim Geriliği

Gelişim Geriliği; biyolojik veya çevresel koşulların yetersizliği durumundan bireyin soysal, duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişim konularında yaşıtlarından geri kalmasıdır. Bu durumun erken fark edilmesi ve tedavi sürecin e başlanması çok önemlidir. Her çocuğun belirli ay ve yaşlarında sahip olması beklenen beceriler vardır. Eğer çocuk bunlardan geri ise gelişim geriliği olma ihtimali vardır. Normal çocuklarda gelişme geriliği aynı sırayı izlemektedir. Fakat becerilerin başarıldığı yaşlar arasında farklılıklar gözükebilir: gelişimi normal iki çocuktan biri 10 aylık, diğeri ise 14 aylıkken yürüyebilir.

Genetik Nedenler

Genetik nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Anne ve babanın zeka düzeyleri
  • Beslenme
  • Duyular ile elde edilen deneyimler

Başta gelmektedir. Bu nedenle çocukları deneyim elde etmeleri için teşvik etmeli, fırsat yaratılmalıdır.

Diğer Nedenler

  • Gebelikte annenin kanaması olması
  • İlaç ve radyasyona maruz kalma
  • Vücut yapılarında hafif şekil bozuklukları
  • Gebelik sırasında bebeğin hareketlerinin azlığı
  • Ciddi enfeksiyon sonrası

Ayrıca çocuklar biyolojik bir neden bağlı kalmadan sadece çevresindeki şartların yetersizliğinden dolayı da gelişim geriliği yaşayabilmektedir. Bu durum anne ve babanın çocuğa yeterince uyarıcı, sağlıklı bir çevre sunmayışı yeterince dışarı çıkamayıp, dört duvar arasında büyümek zorunda kalması da olabilir.

Gelişim Geriliğinin Belirtileri Nelerdir, Nasıl Fark Edilir?

Çocukları kendi yaşıtlarıyla kıyaslamak doğru değildir, her çocuk farklıdır. Ancak her çocuğun belirli bir dönem içerisinde sahip olması beklenen bir takım beceriler vardır.  Eğer bunlardan birinden geriyse gelişim geriliği söz konusudur. Gelişme geriliğinin en büyük belirtisi konuşma geriliğidir.  Bu gerilik bazı patolojik sorunların da habercisidir. Koşma, tutma gibi basit motor becerilerde gerilik olması da gelişim geriliğinin belirtilerindendir.

Gelişim Geriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Gelişim geriliğinin anlaşılması ve anne-baba tarafından kabul edilmesi çok zor durumdur.  Genellikle anne-babalar gelişim sürecindeki geri kalınmış becerilerin zamanla kazanılacağı düşünülür ve durum ciddiye binene kadar destek almazlar. Eğer gelişim geriliğinden şüphe ediyorsanız, zaman kaybetmeden bir uzmana danışmanız gerekir. Geç kalındığı sürece tedavi süreci oldukça zorlu olacaktır. Ebeveynlerin gelişim geriliğini anlamaları zor olacaktır, bundan dolayı düzenli aralıklarla çocukların kontrollerden geçmesi gerekmektedir. 

Gelişim geriliğinin tedavisinde aile çok büyük bir sorumluluk taşır. Çocuğun çevresinde bütünce düzenlemeler yapılır. Yatak odasından, oyun odasına kadar çocuğun tüm yaşam alanlarını gelişimi desteleyecek şekilde düzenlenmektedir.

Tedavide en önemli tedavi planına uymak ve aileyi işin içine sokmaktır.