Disleksik Çocuklara Nasıl Davranılmalı?
Disleksi problemi olan çocukların ebeveynleri yaşadıkları güçlükleri tek başına üstlenmemeli ve okulla, öğretmenleriyle işbirliği içerisinde olmalıdır.
Çocuğunuzun zorlandığı, yapamadığı olaylar olduğunda kendisine öfke ile yaklaşmamalısınız. Sizin için zor bir süreç olsa da davranışlarınızı tutarlı tutmayı unutmayın. Hoşgörülü ve sabırlı olun. Zorluklarla karşılaştığında bir gün anlayışlı diğer gün öfkeli davranmayın.
Herkesin yapabildiği ve yapamadığı birçok şey vardır. Çocukların yapabildikleri üzerine hareket etmelisiniz, bu başarılarını takdir etmelisiniz. Böylelikle çocuğunuzun özgüven gelişimi desteklemiş olacaksınız.
Çocuğu toplumdan uzaklaştırmamalısınız. Çocuk toplumdan uzaklaştığı sürece iletişim problemleri ve özgüven problemleri yaşayacaktır.
Her şeyin yolunda olduğuna dair çocuğa güvem verilmelidir. Öncelikle siz çocuğa karşı bu güveni hissetmeli ve daha sonra çocuğunuza hissettirmelisiniz.
Çocuğunuzun kendisini ifade etmesine, farklılıklarını ortaya koymasına izin verin. Yapabildikleri ve yapmak istediklerini destekleyin. Bu onları motive edecektir.
Çocuğunuza geçmişten bugüne kadar gerçekleştirdiği gelişmeleri takdir edin ve bugünden geleceğe yapabileceği hedefler koyun. Hedefler gerçekçi olmalı ve çok büyük hedefler olmamalıdır. Küçük ve sağlam adımlarla ilerlenmelidir.
Çocuğunuza arşı yeterli derecede ilgi ve sevgi göstermelisiniz. Çocuğunuza karşı olan sevginizin başarıla orantılı olmadığını gösterin.
Disleksiye sahip çocuklar girdikleri sınavlarda bilseler dahi sınav sorularını çabuk okuyamaz ve yanıtlayamazlar. Bu durumu öğretmenleri ile konuşmalısınız.
Sembolleri ve kelimeleri algılamada, düşünmekte sorun yaşarlar. Bundan dolayı öğrenme süreçleri çok sancılı geçer. Öğretmenleri öğrenme süreçlerini daha iyiye getirmek için görsel tablolar ve resimler kullanılmalıdır.