Çocuk ve Ergenlerde Sosyal Kaygı

Çocuk ve Ergenlerde Sosyal Kaygı

Çocuk ve Ergenlerde Sosyal Kaygı

Çocuk ve Ergenlerde Sosyal Kaygı
Sosyal Kaygı, kişinin çevresindeki insanlar tarafından nasıl algılandığı ve onlar tarafından nasıl yargılandığına dair kaygılar duyması ile başlamaktadır. Yanlış bir şey yapıp insanlar onunla alay edecek, yargılayacak, rezil olacakmış gibi hissetmektedirler. Yaptıkları en ufak hataları bile çok büyütürler.
Sosyal kaygısı olan kişiler bu tür duyguları yaşamamak amacıyla sosyal ortamlara çok fazla girmez, kendini göstermekten kaçınır ve kendini sürekli izole eder. Bu ortaya çıkan izolasyın ise mutsuz ve yetersizlik hissine neden olur, bu durumun sonucuna ise özgüven eksikliği eşlik etmektedir. 
Sosyal Kaygının Bedensel Belirtileri
-    Yüz kızarması
-    Titreme, çarpıntı, terleme
-    Mide rahatsızlığı
-    Ağız kuruması
-    Baş dönme hissi ve nefes almada güçlük çekme
-    Bayılma hissi, kulak çınlaması

Sosyal kaygıya neden olan etkenler: Genetik olarak yatkınlık, çevresel faktörler ve bireyin büyüdüğü aile ortamı.
Aşırı kontrolcü, düşkün, müdahaleci bir ebeveynler; kişilik olarak içe dönük, çekingen, kaygılı ebeveynler tarafından büyütülen bireyler ebeveyne aşırı bağlılık gösterir ve sosyal kaygıya sahip olurlar. 
Sosyal Kaygı Nasıl Atlatır?
Sosyal kaygının kendiliğinden geçmesi pek rastlanan bir durum değildir. Profesyonel bir yardım alınmalıdır. Profesyonel yardımda ise: psiko-eğitimi, maruz kalma, sosyal beceri ve atılganlık eğitimi gibi deneyimler içerir. 
Sosyal beceriler de diğer beceriler gibi taklit etme yoluyla öğrenilen bir beceri türüdür. Bundan dolayı çocukların çekingenliği ile sorun yaşan ebeveynler ilk olarak bu konu hakkına kendilerine karşı bir farkındalık kazanmalıdır. Daha sonra ise davranışları ile çocuklarına örmek olmalıdır. 

Kendi kendine yetebilen, özgüveni yüksek, kendini ifade etmekte sıkıntı yaşamayan, sosyal becerileri gelişmiş çocuklar; anne ve babaları tarafından kabul gören, kendinin değerli olduğunu bilen ve kendisine söz hakkı tanınan bir aile içerisinde yetişmektedir. Bu aile içerisinde kural olmadığı anlamına gelmez. Bu ailede kurallar vardır ve çocuklar bu kurallar hakkında bilgilendirilmiş ve nedeni açıklanmıştır. 

Ailenin en önemli işlevlerinden biri sevgi ortamıdır. Özgüvenli, kendinden emin kişilerin yetişmesi için sevgi ve şefkat ortamı çok önemlidir.